Kunstneren Jonas Dahlberg lager minnestedene etter 22. juli

05. mars 2014

 

Den svenske kunstneren Jonas Dahlberg har i konkurranse med bl.a. Snøhetta utformet et minnesmerke for å hedre ofrene på Utøya. En enstemmig jury valgte hans forslag som innebærer et snitt gjort i naturen på fastlandet. Navnene på de døde er skrevet inn i veggen.

s4kAd7s6eoeXG8RVhFrm9gAU2nNGYUHKn2COC4AalOKg

Dahlbergs forslag er kunstnerisk veldig originalt og interessant. Det er i stand til å kommunisere og konfrontere traumer og tap som oppstod etter 22. juli på en dristig måte.  Forslaget er radikalt, modig og fremkaller de tragiske hendelsene på en fysisk og direkte måte, mener juryen.

Det vil være to minnesmerker. Et på Sørbråten, som er den delen av fastlandet nærmest Utøya, og et  i Oslo. Kunstneren ønsker å lage et uhelbredelig sår i naturen ved å fjerne 1000 kubikkmeter fjellmasse fra neset på Sørbråten. Navnene på de omkomne skal trykkes på den ene kuttflaten. Dahlberg knyter sammen de to stedene ved å foreslå at massen som graves ut f fra Sørbråten vil bli brukt som grunnlag for monumentet i Oslo.

Minnestedet på Utøya og det midlertidige i regjeringskvartalet skal stå ferdig til 22. juli 2015.

Dahlberg bruker både ArchiCAD, Artlantis og Cinema 4D i sine prosjekter. Han har stilt ut i mange store gallerier rundt om i verden, som Neue Kunst Halle Sankt Gallen, Santa Barabara Museum of Modern Art og Modern Museum i Stockholm.

Nyheter

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring