Skanska Husfabrikken AS valgte ArchiCAD

24. april 2013

Da Skanska Norge AS Husfabrikken i fjor høst skulle ta steget fra prosjektering i 2D til 3D, falt valget på ArchiCAD. De hadde tidligere brukt AutoCAD 2D, men Graphisoft trakk det lengste strået da skiftet skulle gjøres.

picture 2Skanska Husfabrikkens CAD-prosjektør Stig Johansen forteller at det tok 3 måneder fra Skanska Husfabrikken valgte å skifte over til 3D, til de for alvor kom i gang med 3D-prosjekteringen. I løpet av disse månedene hadde Johansen og hans team tilpasset programmet til husfabrikkens behov, med deres applikasjoner og detaljer, samt utviklet materiallister og kapplister. Målet var å få alt ferdig til påske i 2007. Men rett før jul var de kommet såpass langt, at de første prosjektørene kunne komme i gang med ArchiCAD.

Prosjektørene lærte seg ArchiCAD veldig fort, og de kunne derfor påvirke den videre tilpasningen av programmet slik at vi fikk det enda mer skreddersydd for våre behov, forteller Johansen, før han peker på hva Skanska Husfabrikken rent faktisk bruker ArchiCAD til.

Vi prosjekterer alt i 3D, fra grunnmur til ferdig tak. På bakgrunn av dette leverer vi enten moduler eller elementer til alle typer bygg, fra boliger til institusjons- og næringsbygg.  Han viser til at husfabrikkens mål ved å ta i bruk ArchiCAD er å redusere prosjekteringstiden med 30-50 prosent.

Kortere prosjekteringstid betyr bedre tid for å kvalitetssikre prosjektene, som igjen betyr færre feil, mindre kostnader og lavere tidsbruk under bygging noe som vil tjene både kunde og byggefirma.

Vi henter ut all informasjon fra modellene; materiallister, bjelkelister, stenderverk og masser. Til veggene bruker vi Wall Framing (tilleggsapplikasjon) som automatisk genererer ut reisverket, ferdig med tegninger og kapplister. Fra disse listene kan vi videre kjøre de ut direkte til automatisk kappsag som henter data for prosjektet, sier Johansen, som vil vise hvorfor han og kollegene har tatt ArchiCAD 3D i bruk.

Vi har også mange andre underfag vi prosjekterer som VVS, elektro og ventilasjon. Men der kan vi via IFC -formatet i ArchiCAD sende modellen til et konsulentfirma, som tegner inn elektro, VVS og ventilasjon ved hjelp av programmene DDS og Magicad, forteller Johansen.

Deres ferdige produkt sendes så tilbake til oss, og vi kan sette det rett inn i ArchiCAD -modellen vår. Dermed har vi alt ferdig i 3D. Vi får på denne måten en god kvalitetssikring ved å kunne gå igjennom modellen i 3D og se at alle fag stemmer med våre tekniske løsninger (krasjkontroll), fortsetter Johansen, før han videre peker på takstoler, sperrer etc., som Husfabrikken får tilsendt fra takstolleverandørene i et filformat som de videre behandler og setter rett inn i modellen i 3D. Dermed blir det befriende enkelt å sjekke at planlagte leveranser stemmer.

Til slutt vil Johansen påpeke at det også forenkler prosessen ut på monteringsplass med et slik 3D-verktøy, fordi han og kollegene faktisk går igjennom prosjektet i 3D med byggeledere og monteringsfolk før de skal ut å montere det. De danner seg fort et helhetsbilde av prosjektet og kan dermed planlegge på en bedre måte.

Vi har kommet langt med bruken og vi skal utvikle oss videre med alle dens muligheter. Vi ser stadig nye muligheter og utfordringer, og det er spennende, avslutter Skanska Husfabrikkens engasjerte CAD-prosjektør.

Nyheter

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring