Oppmåling av eksisterende bygg med Flexijet

04. februar 2014

Tradisjonelt har BIM-modellering av eksisterende bygg blitt gjort ved at man går ut fra ek­sisterende tegninger og supplerer med oppmålinger tatt på stedet. Flexijet4architects er et BIM-målesystem koblet mot ArchiCAD slik at BIM-modellen oppstår mens man måler. En vanlig problemstilling er at man får et oppdrag med rehabilitering eller påbygging av et eksisterende bygg hvor også tegningsunderlaget er mangelfullt eller feil. Dersom dette er tilfellet må man ut i felten for å måle opp og deretter modellere det eksisterende bygget. Ofte oppdager man at det mangler noen kritiske mål og man må da tilbake å måle mere.

28-08-2013 13-49-25

 Med Flexijet måler man samtidig som man lager bygningsmodellen direkte i ArchiCAD. Dette gjør at man får med seg de målene man trenger, og man kan være sikker på at modellen blir riktig. Graphisoft Norge har gjennomført flere små og store oppmålinger med denne metoden.

St. Olav VGS (8500m2) i Sarpsborg er målt opp for Østfold fylkeskommune og var det første store prosjektet til Graphisoft Norge. Hele bygget ble målt opp uten å forholde seg til tegninger.

modell av dette prosjektet som kan lastes ned gratis. Gå til https://bimx.graphisoft.com/ og søk etter Flexijet eller Sarpsborg. Alle oppstillinger, målepunkter og referansepunkter blir lagret i modellen, slik at man senere kan kontrollere og eventuelt gå tilbake og måle inn nye konstruksjoner.

En gammel enebolig som skal rehabiliteres og ombygges.

En gammel enebolig som skal rehabiliteres og ombygges.

Flexijet er ikke bare for store prosjekter
Arkitekt Arne Hauger fra Drammen har sett nytteverdien av denne metoden også på små prosjekter. Graphisoft Norge har hatt glede av å måle opp flere bygg for Hauger, dette er de to minste prosjektene.

Hytta ligger innenfor 100-metersgrensen fra vannet og det er derfor viktig å dokumentere nøyaktig hva som står der nå, før man prøver å få godkjent en ombygging. Oppmåling, generering av modell samt ArchiTerra-modell tok 9 timer å lage.

Begynner man riktig med en god modell vil det videre arbeidet forenkles siden man rydder bort mye usikkerhet og feilkilder.

Foreløpig er det BIM-Consult og Graphisoft Norge som utfører denne typen oppmålinger, men flere større firmaer vurderer å skaffe seg eget utstyr. Graphisoft Norge ser etter partnere i andre deler av Norge som kan tenke seg å tilby denne typen tjenester.

Flexijet-systemet består av et stativ, en tilt- og svivelenhet og laseravstandsmåleren Leica Disto som måler avstander og vinkler. Dette er koblet trådløst med Bluetooth til en bærbar PC med ArchiCAD og en plug-in «app». Utstyret er enkelt å bruke, kan man ArchiCAD behøves det bare noen få timer opplæring.

Slik ser det ut i ArchiCAD.

Slik ser det ut i ArchiCAD.

Nyheter

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring