Pris for fremragende bruk av datagrafikk

26. april 2013

Torsdag 7. juni inviterte Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo igjen til diplom- og semesterutstillingen ”AHO Works”. Utstillingen viser studentarbeider innen arkitektur, urbanisme, landskapsarkitektur, industri- og interaksjonsdesign. Presentasjonene omfatter et bredt spenn av fagområder og prosjekter fra det tradisjonelle til det innovative og forskningsorienterte.

_DSC5151Graphisoft delte igjen ut prisen for ”Fremragende bruk av datagrafikk”, som denne gangen gikk til Jonas Larsen. Vinneren, som også fikk prisen for bruk av mur og betong, sier det var veldig gøy og verdsettes stort å få denne prisen.

Larsen har tegnet omsorgsboliger for mennesker som har fått diagnosen schizofreni. Prosjektet er et boligtilbud for psykisk syke som kommer fra eller er under behandling. Plasseringen er tiltenkt det åpne arealet innenfor kvartalet Brugata, Chr. Kroghs gate, Storgata og Hausmannsgate i sentrum av Oslo. 13 individuelle boenheter er satt sammen i en lav og tett struktur som rammer inn små gårdsrom og former en liten landsby innenfor byen.

Jonas Larsen sier selv om prosjektet at hensikten er å danne en tilbaketrukket sfære og en slags tilflukt for beboeren. Samtidig legger prosjektet stor fokus på sammenstillingen og kontakten mellom beboerne og byen.Samlet kan strukturen leses som et hierarki av rom satt i et forløp som tilbyr ulike grader av skjerming. Boligene kryper inn i seg selv og kulminerer i en liten hage. Konstellasjonen av boligene utgjør fellesarealer som ligger tett på dørstokken. Gårdsrommene fungerer som møtepunkter/rekreasjon og ligger i forlengelse av boligen. Graden av intimitet, tilgjengelighet og skalaen på disse plassene er avgjørende for bruken.

Proporsjoner og tilgjengelighet etablerer et eierforhold til gårdsrommene som forhåpentligvis sørger for hyppig bruk av plassene. En side av behandlingen er nettopp den sosiale prosessen. Kontakt med andre og omgivelsene (virkeligheten) anses som viktig del. Materialiteten underbygger den romlige intensjonen. Inspirert av brannmurene som står frem og preger området dras teglsteinen inn i prosjektet. Homogen materialbruk danner et helhetlig og nesten landskapelig utrykk. Felleskapet forankres i materialet og materialet med byen. Teglsteinens permanente uttrykk rommer et skiftende sykdomsbilde. Ærlighet i forhold til materialbruk og en artikulert konstruksjon peker mot en arkitektur som er lesbar og tydelig og som favner en trygghet for brukeren.

joint

 

Nyheter

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring