Enklere 3D-printing med ArchiCAD 17

23. mai 2014

3D-printing er en hurtig prosess som lagvis bygger opp en fysisk prototype eller modell. Prosessen tilføyer lag for lag med nytt materiale i flytende form eller pulverform og fikserer dette i den ønskede konturen. Hele prosessen styres av et dataprogram som er knyttet til 3D-skriveren.

IMG_3350

Forutsetningen for å kunne produsere en prototype på en 3D-skriver er en 3D-datafil av den delen som skal lages. Dette kan enkelt genereres fra ArchiCAD 17 med den nye stl-eksporten. Fordelen med 3D-printing er at man ut fra 3D-datafilen kan lage en fysisk del raskt og kostnadsgunstig, og uten bruk av støpeverktøy. 3D-printing skiller seg fra andre typer produksjon ved at den ikke benytter noen form for kutting eller drilling. En 3D-printer kan bruke mange forskjellige materialer; mest brukt er plast (Wikipedia).

IMG_3348

SPINN Arkitekter AS er ArchiCAD-brukere og har gått til innkjøp av egen 3D-printer for å visualisere prosjektene sine for kunden. «Når man har satt seg litt inn i hvordan printeren fungerer, er det et godt og relativt rimelig alternativ for å lage modeller på egen hånd,» forteller James Dodson. Printeren kostet omtrent kr 15000,- og printer i plast. Et kilo plast koster litt under kr 1000,- og finnes i mange farger. Man trenger ikke så mye materiale for å lage en modell, så det er ingen kostbar sak.

IMG_3349

Veggtykkelsene for modellen settes i ArchiCAD. Man eksporterer deretter modellen videre til et eget program som blir levert med printeren. Her kan man editere modellen før printingen starter. Modellene kan printes i flere farger, men bare en farge om gangen.

Fordelen med en plastprinter er at modellene ikke blir like skjøre som når man bruker pulver.

Inspirasjon: www.thingiverse.com

IMG_3353

Nyheter

Kontakt oss

  • Ta en hyggelig prat med en av våre Graphisoft Norge kollegaer

    Vi tar ditt personvern på alvor. Vi trenger å lagre din informasjon for å kunne behandle forespørselen. Les mer om vårt personvern her

Copyright © 2020 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring