Raskeste vei fra oppmåling til BIM-modell

30. januar 2017

Da Borhaven Arkitekter AS skulle gå i gang med prosjektering av to loft ved Alexander Kiellands plass, ønsket de å få arealene nøyaktig oppmålt i forkant. De hadde allerede prøvd å bruke en punktsky, men opplevde det ikke som hensiktsmessig for denne typen prosjekt, da den inneholdt mye informasjon de ikke hadde bruk for.

«Da jeg lette etter informasjon om bruk av punktsky sammen med ArchiCAD kom jeg over en artikkel om FlexiJet og tenkte at det så besnærende ut. Jeg gjorde en avtale med Andreas Nilsen i Graphisoft som stod for oppmålingen, med meg som flue på veggen,» forteller Christian Borhaven som har vært ArchiCAD-bruker siden han begynte på arkitektstudiet i 2007.

Store fordeler med FlexiJet 

Vi har ikke brukt FlexiJet i mer enn tre prosjekter, så vi har egentlig ikke rukket å etablere en tilpasset arbeidsflyt. Imidlertid har vi i andre prosjekter stort sett etablert en ArchiCAD-modell basert på oppmåling og eventuelle eksisterende tegninger ved oppstart. Deretter har det blitt foretatt kontrollmålinger ved behov, og modellen har blitt justert etterhvert.

Nå er det ikke alltid slik at kart og terreng stemmer overens, og denne fremgangsmåten har stort potensiale for feil. Avvik mellom prosjekteringsgrunnlag og de faktiske forhold kan potensielt få store konsekvenser om det oppdages sent i prosessen, noe vi tidligere har erfart. Vi har tegnet flere loft i Oslo, og det er ofte vanskelig å få målt opp de eksisterende konstruksjonene skikkelig i tidlig fase.

Den største fordelen med FlexiJet er at man eliminerer potensielle feilkilder før den egentlige prosjekteringen starter. Resultatet fra oppmålingen leveres som en fullt redigerbar ArchiCAD-modell. Man slipper å basere seg på antagelser, tolkninger av gamle tegninger og fragmenterte oppmålinger, men kan heller bruke mer tid på å finne frem til en god løsning. Både vi og tiltakshaver har mye å tjene på det.

FlexiJet skal være relativt enkelt å lære seg om man allerede behersker ArchiCAD, men dersom apparatet må flyttes flere ganger for å få målt inn alt kan det oppstå litt plunder. Vi planlegger derfor å få tatt et kurs for å bli mer fortrolig med systemet,» avslutter Borhaven.

Om Borhaven Arkitekter AS

Borhaven Arkitekter AS ble etablert i 2014, som en videreføring av enkeltmannsforetaket Sivilarkitekt mnal Christian Borhaven, som har drevet virksomhet siden 1986. Firmaet består i dag av to personer: Axel og Christian Borhaven. Firmaets hovedvirksomhet ligger innen endringer i eksisterende bebyggelse, særlig boligprosjekter i eldre bygårder i Oslo. Vi tegner også nybygg, så langt eneboliger og rekkehusprosjekter. Brannteknisk prosjektering er et spesialområde hvor vi har hatt prosjekter innen alle typer bygg. Firmaet har også særskilt kunnskap innen kulturminnevern. Firmaet har sentral godkjenning i flere fagområder.

Om FlexiJet

Flexijet er koblet mot ArchiCAD slik at BIM-modellen oppstår mens man måler. Systemet består av et stativ, en tilt- og svivelenhet og laseravstandsmåleren Leica Disto, som måler avstander og vinkler. Dette er koblet trådløst med Bluetooth til en bærbar PC med ArchiCAD og en plug-in app.

Her finner du mer informasjon om FlexiJet

 

Flexijet

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring