Virtuelle utstillinger

11. mars 2020

Nasjonalmuseet i Stockholm er en vakker bygning med vakre utstillinger. Det er mye historie og interessant å oppleve og la seg inspirere av.

-Vi er selvfølgelig ekstremt stolte av at utstillingen ble opprettet i ARCHICAD, fra skisse til ferdige kuttlister for å skape plass til et utvalg av de 5000 kunstgjenstandene som er der.

Joakim Werning holdt en lærerik og inspirerende presentasjon der han snakket om arbeidet med renoveringen og den nye utstillingen. En fin inspirasjon for interiørarkitekter og arkitekter for å se hvordan du kan jobbe med digitalisering og BIM i denne typen prosjekter, helt fra skisse gjennom prosjektering til ferdig utstilling.

 

ARCHICAD effektiviserer arbeidet

Joakim forstod for lenge siden at arbeidet med utstillingene kunne strømlinjeformes og kjempet for å få muligheten til å kjøpe ARCHICAD til museet, noe de ikke angret på. I stedet for å stille ut maleriene på gulvet og henge dem opp manuelt, viser vi dem nå virtuelt og vet nøyaktig hvor maleriene skal henge. Oppgaven var å forberede en utstilling med 5000 kunstgjenstander, og omtrent 1 000 MDF-plater var brukt til utstillingen. 100 montre er plassert, alt er unikt tilpasset utstillingen. Hvordan skal vi håndtere all den informasjonen på tre måneder? Vel, vi fikser det med ARCHICAD, sier Joakim.

 

Stor verdi med en 3D-modell

Fra begynnelsen så Joakim verdien av å lage en 3D-modell av hele museet og fikk laget en 3D-skanning av bygningen. Hele prosjektet skulle 3D-prosjekteres, men arbeidet stoppet, derfor tok Joakim over arbeidet selv. Den eksisterende 3D-modellen ble importert til ARCHICAD for videre behandling. Joakim designet selv alle de tekniske installasjonene samtidig som han undersøkte tegningene. Noen av dokumentene manglet informasjon som Joakim supplerte. Dokumentasjonen var nødvendig for at utstillingen skulle være så bra og godt planlagt som mulig. Det var en stor jobb, men det var verdt det, for nå er de også tilgjengelige for fremtidige utstillinger.

 

Sjekker sikkerhet ved hjelp av 3D-modellen

Videre nevner Joakim bevegelsesdetektorer og kameraer. Med ARCHICAD kan du plassere synsvinkelen din fra et bestemt kamera og se nøyaktig det som overvåkningskameraet ser og dermed også planlegge for utstillingenes sikkerhet.
Vegger og podier lages basert på kunstgjenstandene som er valgt under planleggingsprosessen. Det var et iterativt arbeid med den virtuelle utstillingen for å få tid til å fikse gjenstandene som deretter pakkes, transporteres og plasseres på visning. I 3D-modellene kunne konservatorene selv gå rundt i utstillingen og se hvilke malerier som henger høyere opp enn tidligere og kan deretter velge hvilke malerier som må restaureres litt om de skal henge i øyehøyde.

 

Detaljene er avgjørende for prosjektet

Tidligere var det ingen design for podiene, derfor utførte Joakim jobben selv. Han tok hensyn til eventet det skulle brukes til, etikettholdere, sperrer og vedlikehold og mye mer. Høyden på podiene må harmonere med pidestallene og den samme lakken som med samme strukturen ble brukt for å beholde den rette følelsen gjennom hele utstillingen.
Alle podier og vegger ble designet i detalj, dimensjonert og kvantifisert direkte fra 3D-modellene. Det ble laget en spesiell aluminiumsprofil som ble tilpasset hvert eneste hjørne. Da leverandøren lurte på hvor mye materiale som skulle trengs, kunne Joakim med et knappetrykk svare på spørsmålet, 306 stykk og 529 meter. Senere ble midlertidige vegger bygget for å sikre at de var stabile nok til å bære kunst fra 1700-tallet.

 

Alle bildene ble nummerert for mer effektiv håndtering

Det ble også opprettet hengediagrammer for å vite nøyaktig hvilke kunstverk som skal være hvor. Disse hengediagrammene er vist i en plan, men også hengt i seksjonen med riktig motiv for å sikre at det blir riktig umiddelbart.
ARCHICAD bidro også til å lage en ny type frittstående stativ. Det var intern motstand mot å lage dem, men ved hjelp av ARCHICAD ble det tydeligere å se nytteverdien, og da riktig design og fargekombinasjon ble funnet, fikk de grønt lys for å skape dem.

 

Sensitiv kunst roteres

Noen av kunstverkene må ikke henge for lenge da de er lyssensitive. Derfor roteres kunstverkene i utstillingen slik at de ikke blir skadet. Selv på dette stadiet er ARCHICAD en god støtte for å kunne planlegge og rotere kunsten på en god måte. Du kan deretter lagre alle de forskjellige løsningene og få et historisk bibliotek på alle utstillingsløsninger som har blitt brukt.
Joakim bruker ofte BIMx for å dele 3D-modellen med andre. Det er en veldig god måte å kommunisere med andre der alle kan bevege seg fritt i modellen. Det er også mulig å måle og merke kunstgjenstandene for å se hvilken det er.

 

 

Se hele presentasjonen til Joakim Werning om virtuelle utstillinger her

ArchiCAD

Kontakt oss

  • Ta en hyggelig prat med en av våre Graphisoft Norge kollegaer

    Vi tar ditt personvern på alvor. Vi trenger å lagre din informasjon for å kunne behandle forespørselen. Les mer om vårt personvern her

Copyright © 2021 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring