Vinneren av Statens Byggeskikkpris 2013

30. oktober 2013

25. juni delte daværende kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete ut Statens byggeskikkpris på Litteraturhuset i Oslo. De nominerte prosjektene var ny boligblokk i Christian Kroghs gate 39, Fryd Barnehage og Nedregate Kulturkvartal i Oslo, Mathallen på Fisketorget i Bergen, Nye St.Olavs Hospital i Trondheim, Steilneset minnested i Vardø og Stavanger Kulturskole og Stavanger Katedralskole. Sistnevnte ble årets vinner.
byggeskikkpris_

– Vi vurderte vinnersjansene våre som en til syv
Bak prosjektet står Arkitekturverkstedet/Asplan Viak, som bruker ArchiCAD BIM. Vi har møtt personen som hadde hovedansvaret for prosjektet, fagansvarlig arkitekt Odd Øverdahl.

– Vi har hatt en god følelse hele tiden, fordi vi har vært fornøyd gjennom både planleggings- og byggeprosessen. Men vi vurderte vinnersjansene våre som en til syv, fordi prosjektene er så forskjellige i omfang og karakter, sier han. De senere årene har det vært en betydelig og målrettet satsning på kultur og kulturbygg i Stavanger, blant annet med nytt konserthus. Samtidig har Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune samarbeidet om å oppføre en ny kulturskole og en avdeling av Stavanger katedralskole med undervisningstilbud innen musikk, dans og drama. For å samle disse har kommunen stilt med en sentralt beliggende byggetomt ytterst i Vågen, ved Bjergstedparken. I 2004-2005 ble det avholdt arkitektkonkurranse. Vinneren var Arkitekturverkstedet/Asplan Viak.

– Det er en del eksisterende bygninger nede ved kaien av eldre karakter. Vi var opptatt av å nærme oss det formspråket på en modernisert måte. Vi plukket opp formelementer fra de gamle husene og videreførte dem i de nye. Sinkkledningen som vi har valgt som hovedmateriale er et nøkternt og godt materiale, og som løser mange tekniske oppgaver, forteller Øverdahl.

Juryens begrunnelse
I juryens begrunnelse står det følgende: «Arkitekturverkstedet/Asplan Viak har skapt et elegant prosjekt som er skreddersydd til situasjonen. Kulturskolen og katedralskolen har fått form og proporsjoner som avspeiler sjøhusenes brutte gesimslinjer og knappe fasader. Vegger og tak på begge bygninger har fått en diskré og holdbar båndtekking i sink som gir bygningene et lett og tilforlatelig uttrykk.»

– Det er ikke et prangende signalbygg vi har forsøkt å lage, det er mer i andre enden av skalaen og setter bruksfunksjonene høyt, framfor en formal idé. Alle arkitektoniske grep vi har gjort er i samsvar med dette. Det er et konsekvent og ærlig byggverk, sier Øverdahl.

Det første prosjektet de gjorde
Videre i juryens begrunnelse står det: «Skolene viser hvordan god arkitektur kan skape gode byrom i samspill med eksisterende bygninger. De har fått en saklig og elegant utforming og holder samtidig høy bruksmessig og teknisk standard. Interiørene er spesielt forbilledlige med gode dagslys- og utsiktsforhold og en presis farge- og materialbruk. Bygningene har godt integrert universell utforming og akseptabel energibruk. Byggherre og arkitekter har hatt høye ambisjoner, og de har lykkes. Barn og unge i Stavanger har nå fått et kulturelt skoletilbud av ypperste klasse.»

– Det var veldig gøy for oss å vinne, spesielt fordi dette var det første store prosjektet vi fikk som et nystartet kontor. Dette var det første prosjektet vi gjennomførte, og dette har vært med på å forme kontoret vårt også.

Først og fremst viser det vår eksistensberettigelse, og så håper vi at vi med dette blir synlig fremover, avslutter Øverdahl.

Tekst: Fremtidens Byggenæring
Foto: Jiri Havran

 

ArchiCAD

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring