Utnytter ArchiCAD i alle ledd

25. april 2013

Seltor Gruppen har hovedfokus på å utvikle prosjekter i samarbeid med kunden fra idé til ferdig bygg, og kan på den måten legge føringer for fornuftige bæresystem, tekniske løsninger og materialvalg i en tidlig fase.  De oppfører og rehabiliterer både industri-, nærings-, bolig-, offentlige bygg og har hele Østlandsregionen som sitt geografiske nedslagsfelt, med prosjekteringsavdelinger i Porsgrunn og Oslo.

view_4


Lang erfaring med DAK-programmer
Seltor har lang erfaring med DAK-programmer. De startet først opp med Medusa før de gikk over til pointbasert AutoCAD, deretter prøvde de seg på ADT og AutoCAD Architecture før de nylig gikk over til ArchiCAD. Jan Christer Fehn jobber som prosjekteringsleder i Seltor og sier brukergrensesnittet er enklere og mer intuitivt i ArchiCAD. ADT og AutoCAD Architecture har altfor mange innstillinger og er mye tyngre å lære etter vår erfaring, fortsetter Fehn, mens etter et tre-dagers grunnkurs med ArchiCAD så er man i gang.

Overgangen til nytt DAK-verktøy har gått fint for de ansatte i Seltor. ArchiCAD og AutoCAD Architecture er bygd opp etter de samme grunnprinsippene. Men tegner alt i 3D (unntatt detaljer) og legger litt ekstra arbeid i dette. Ut fra dette får man generert planer, snitt, fasader og 3D-modell. Plantegninger fungerer etter Fehn sin mening like bra i ADT og AutoCAD Architecture, men 3D, snitt, fasader og skjema fungerer mye bedre i ArchiCAD.

Filutveksling med andre programmer fungerer bra og ArchiCAD har flere filvalg enn konkurrentene. Det er først og fremst DWG, DWF og PDF Seltor bruker. Det å generere en DWG-fil for andre prosjekterende er samme operasjon selv fra ADT og AutoCAD Architecture, da alle elementene må eksploderes til en todimensjonal tegning.

Seltor har i dag tre ArchiCAD-lisenser som blir benyttet av to ingeniører og en arkitekt og de vurderer nå å utvide antall lisenser.

Nyttig for oppdrag fra idé til komplett leveranse
Ikke alle kunder er vant med og forstår planer, snitt og fasader like godt, men 3D-modeller skjønner de fleste. Med ArchiCAD kan man svært raskt orientere seg i større 3D-modeller og det er enkelt og gjøre endringer. Seltor viser modellen for kunden på lerret med prosjektor og gjør endringer etter kundens ønsker mens de ser på. Når de er enige bygger de videre på dette helt frem til produksjons- og arbeidstegninger.

Virtual Building Explorer fra Graphisoft har også vært nyttig i prosjekteringen. VBE er et interaktivt program for å utforske modeller laget i ArchiCAD og man kan enkelt navigere seg rundt i bygget som i et dataspill. Seltor har brukt VBE på noen prosjekter der kunden har fått med seg en VBE-fil på CD hjem og kan studere bygget i 3D hjemme eller sammen med kollegaer. 3D gir et bedre inntrykk for folk flest og kunden kommer ofte med spørsmål og løsninger/konflikter en ikke ville med 2D-tegninger, sier Fehn. Den største fordelen er imidlertid at kunden selv kan navigere og at det ikke trengs egen programvare for å kjøre filen. VBE kan være nyttig for å oppdage feil i prosjekter, men Seltor har vanligvis oppdaget slike konflikter i ArchiCAD eller ved IFC-utveksling.

VBE er svært enkelt å navigere i og de aller fleste klarer å åpne en fil og utforske den, mener Fehn. Tilbakemeldingene fra de som har sett eller mottatt VBE-filer har vært svært positive. Kundene blir imponerte og mener det er som å spille et dataspill med sitt fremtidige bygg som arena. Seltor føler dette er et bra salgsverktøy og føler de ligger langt fremme i forhold til visualisering fremfor konkurrenter som bare bruker papirtegninger eller til og med håndtegninger. Kunden føler at de vet hva de får.

Seltor bruker Artlantis til visualisering i kombinasjon med ArchiCAD og med tidligere erfaring fra VizRender er Artlantis kanskje programmet de er aller mest fornøyd med. Dette er utrolig enkelt å bruke og gir visualiseringer som er gode nok i massevis. Anbefales, avslutter Fehn.

ArchiCAD

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring