Tverrfaglig prosjektering med ArchiCAD

26. april 2013

Arkitektkontoret BBW AS har siden 1998 stort sett brukt ArchiCAD i alle sine prosjekter. Kontoret holder til i Molde og har vært engasjert i en lang rekke ulike byggeprosjekt, fra eneboliger og konsentrert boligbebyggelse til større offentlige bygg som skoler, alders-/ sykehjem og andre private byggeprosjekt. De har gjennomført flere reguleringsoppdrag i offentlig og privat regi, i forbindelse med rehabiliteringsarbeider har de også lang samarbeidserfaring med antikvariske myndigheter. Firmaet har arbeidet spesielt med miljøriktig planlegging i forbindelse med konkrete byggeprosjekt. De har spesiell ekspertise i visualisering av prosjekter, både gjennom 3D og manuell perspektivtegning.

For tiden jobber BBW med det nye administrasjonsbygget på Vestbase i Kristiansund, der både Statoil og Aker skal inn. Nybygget vil ha en samlet gulvflate på ca.10.000 kvadratmeter fordelt på åtte etasjer. På grunnplan vil det bli bygd en subsea/lagerhall på 1.400 kvadratmeter, mens det i toppetasjen vil bli felles kantine på cirka 500 kvadratmeter. Totalt vil det bli mellom 350 og 400 arbeidsplasser i bygget som skal være ferdigstilt januar 2013.

IFC ARK

Det nye administrasjonsbygget er det første og største bygget BBW til nå har arbeidet med der hele prosjekteringsgruppen arbeider i full 3D og utveksler IFC-filer. «Ved oppstart av Vestbase prosjektet var det få som hadde erfaring med IFC-filer og 3D-prosjektering,» forteller Steinar Øyen, teknisk tegner hos BBW. «Arkitektene både hos BBW og Rambøll, som prosjekterer en del av betongelementleveransen, var de som had de mest erfaring med utveksling av IFC-filer.»

Erfaringene med prosjektet så langt er at det har vært en del utfordringer med å få alle filene til å snakke samme «språk» med flere forskjellige tegneprogrammer i bruk. Det er også utfordringer med å redusere størrelsene på filene. Detaljprosjekteringen for tekniske fag er ikke kommet så langt enda, men utveksling av filer er i gang. Kollisjoner har blitt oppdaget og det skal bli spennende å følge med på fortsettelsen. Øyen mener begrensningene ved bruk av ArchiCAD først og fremst ligger i ikke å utnytte programmets muligheter.

Avgjørende å prosjektere i 3D
Øyen sier at 3D-modelleringer er helt avgjørende i deres prosjektering. Utveksling av IFC-filer har ført til en tidligere og enklere koordinering mot rådgivende ingeniører. En felles forståelse av prosjektene er blitt mye bedre og prosjekteringsavvik mellom fagene reduseres og oppdages tidligere.

«Filutveksling med ArchiCAD fungerer bra, men i vårt distrikt er det ikke så mange som er fortrolig med BIM, IFC-format og utveksling av IFC-filer. Tiltakshavere og entreprenører ønsker at flere og flere prosjekter gjennomføres i 3D med utveksling av IFC-filer, men det blir ikke stilt krav til BIM og levering eller utveksling av all informasjonen som man lett kan få ut av en BIM-modell. Tiltakshavere er vel ikke helt klar over hva dette er, hva de får, hva det kan brukes til og hva det koster,» sier Øyen.

Øyen mener at rådgivende ingeniører for bygg kanskje er de som benytter arkitektenes IFC-filer flittigst. Det kan virke som det er litt tungt å legge bort blyanten og papiret for noen. Utfordringen for mindre entreprenører ligger også i å skaffe seg kompetanse til 3D-prosjektering.

Arkitektene hos BBW bruker tid på opplæring for å ligge fremst og opparbeide seg best mulig kompetanse innen BIM og IFC. Stemningen i byggebransjen er for øvrig meget positiv og viljen til å prøve er upåklagelig, mener Øyen. Det er generelt mye prat og erfaringsutveksling rundt emnet når bransjefolk treffes.

BBW var tidlig ute med å ta i bruk ArchiCAD og var det første kontoret som tegnet VIP-avtale (vedlikeholdsavtale) i 2004.

ArchiCAD

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring