Kontakt oss

StreetSmart Architecture

26. april 2013

Larisa Sarajlija er utdannet ved Bergen Arkitekt Skole. Med et sterkt engasjement for hvordan flyktningleirer fungerer i praksis, skrev hun sin masteroppgave om nettopp dette. Hun er opprinnelig fra Bosnia og har selv bodd i flyktningleir, den verste opplevelsen hennes fra hele krigen. Larisa opprettet sin egen organisasjon, StreetSmart Architecture, som nå har vokst seg til en internasjonal organisasjon. Organisasjonen jobber for å hjelpe lokalsamfunn til å hjelpe seg selv. De bygger bærekraftige strukturer i samfunnet som utvikling og implementering av vannsystemer.

SONY DSCUnder diplomoppgaven jobbet Larisa med en flyktningleir i Ghana som huser omtrent 40 000 flyktninger fra Liberia. Leiren har eksistert i 20 år og var opprinnelig ganske liten, men har etterhvert vokst seg enorm. Leiren er privateid av ghanesere og de som bor der må betale leie. FN var med på å styre leiren først, men trakk seg ut fra prosjektet i år 2000. De som bodde der ville imidlertid ikke flytte tilbake til Liberia på grunn av dårlig infrastruktur, ingen jobber og ingen steder å bo. Derfor valgte de å leve som fattige flyktninger i små metallhus under svært dårlige boforhold.

StreetSmart ønsker å utvikle et selvstendig kvinne- og barnesenter. Her skal man kunne utdanne seg, gi utdanning til andre, dyrke mat, lage mat og være selvforsynte. Larisa har vært i Ghana og gjort enkle grep for å forbedre leiren. Synet som møtte henne var overveldende. Kloakken fløt fritt mellom husene hvor barna lekte. Sykdommer florerte, barn var ikke trygge og husene var i så dårlig stand at de som bodde der tilbrakte dagene ute. I samarbeid med innbyggerne ble det laget vindmøller, kloakksystem og muligheter til å dyrke mat. Vindmøllene skal forsyne senteret med strøm og de nye kloakkløsningene skal hindre kloakk i drikkevannet (blacwater systems). De håper de kan formidle kunnskap til innbyggerne som kan bidra til at de vil reise hjem igjen. Det Larisa har gjort i leiren har allerede forbedret livene til de som bor der, men målet er å få de tilbake til hjemlandet.

Graphisoft Norge har sponset prosjektet med 10 PCer. Dette kan bidra til høyre kunnskapsnivå og større inntekt til innbyggere i leiren.

Det neste målet til StreetSmart er en leir i Darfur der det med samme mal skal gjøre det samme som i Liberia. De har ikke fått noen store donasjoner enda, men konserter og utstillinger har gitt litt inntekter. Mange artister og designere fra Bergen har engasjert seg i prosjektet.

StreetSmart åpner en egen utstilling 14. August på Cafe Opera i Bergen og skal stå der i en måned.

SONY DSC

ArchiCAD

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU