Skihytta med nordlyset

03. desember 2013

Tromsøya utenfor Tromsø sentrum er et populært reisemål for å se nordlyset. For å gi de tilreisende et tilholdssted er det planlagt en ny skihytte ved siden av den gamle hytta som har ligget der i 100 år. Arkitekten bak prosjektet er Christian Cleve Broch, i Cleve Broch AS arkitektur og design, i samarbeid med Heggelund & Koxvold AS og  grunneier Tromsø kommune.

03 varde_utside_lys_aurora

Den nye skihytta er en typisk norsk hytte i en moderne utgave, tre stein, ild og vann, naturen sett med fremtidens øyne med klare referanser til historiske nasjonalistiske karakteristikker. ”Materialene som er brukt er en inspirasjon fra naturen rundt – og ikke minst nordlysfenomenet” sier Cleve Broch. Bygget skal være en del av sine omgivelser, samtidig som det fremstår som noe helt spesielt i seg selv.

Rommene er tenkt å oppleves like naturlige og avslappende å oppholde seg i for en urban, tilfeldig besøkende som for de hjemmekjære regelbundne brukerne som forventer gamle treski på veggen og utstoppede dyr på hyllene. Fellesnevneren er materialene satt sammen i et moderne formspråk i moderne rom.

Bygget er tiltenkt et variert bruksområde for både turgåere som tilfeldig kommer innom for enkel servering, og utleie til diverse arrangementer for å bidra til mer aktivt bruk av uteområdene for alle i Tromsø.

Bygget er på ca 750 kvadratmeter fordelt på 3 etasjer. Hovedetasjen har spiseplasser i ”gildehallen” for opptil 150 personer i et åpent kjøkken med buffet, grill og bar. Det er en gjennomgående peisvegg i alle etasjene med tre-elementer montert på betongveggen. Gjennom hele bygget går det også en vinhylle på hele 8 meter. I kjelleren finner man blant annet en peisestue og vinkjeller.

I øverste etasjen er det tegnet inn en egen balkong som henvender seg til opplevelsen av nordlyset og naturen rundt.

07 Varden_interior_light

Visualisering av ideer med ArchiCAD
Cleve Broch, som har brukt ArchiCAD i 14 år, mener ArchiCAD er et unikt verktøy for å raskt kunne visualisere ideene sine for kunden.

”Det er viktig å kunne vise kunden ideene bak prosjektet hele veien. Med ArchiCAD får man raskt opp en 3D-modell av prosjektet som hjelper kunden til å se hvordan bygget vil bli. Prosessen med å komme frem til den endelig arkitektoniske løsningen handler om dialog, og her er ArchiCAD et fantastisk verktøy og hjelpemiddel til å forstå og oppfatte rom. Ved hjelp av bl.a. soneverktøyet kan man også tidlig få kontroll på arealer og volumer for å beregne kostnader. Dette gir full kontroll og oversikt i alle prosjekteringsfaser, ” sier Cleve Broch. I møter med kunden viser Cleve Broch modellen i ArchiCAD på storskjerm – og gjør eventuelle endringer sammen med kunden direkte i modellen. ”Ved å jobbe sammen i 3D-modellen kommer man raskere frem til løsningen, og man kan lettere forestille seg hvordan bygget blir til slutt,” sier Cleve Broch.

De fotorealistiske bildene av hytta er laget ved hjelp av ArchiCAD og Photoshop. 3D-modellen man får med en gang ved å bruke ArchiCAD er et veldig godt grunnlag for videre arbeider i andre visualiseringsprogrammer. For Tromsøprosjektet valgte Cleve Broch Photoshop. Grunnlaget og geometridesignen er fra ArchiCAD-modellen, og ved å bruke Photoshop for et mer fotorealistisk uttrykk fikk vi til et litt mer lekent og raskt resultat for å se om vi traff designet vi hadde tenkt oss. Photoshop er et veldig effektivt verktøy for å skape et helhetlig konsept. Illustrasjonene er bygd opp med 2D-perspektiver, for å få de korrekte dimensjonene på bygningen. Lys, tekstur og atmosfære har blitt malt over lag for lag.

Møblene i hytta er også tegnet i ArchiCAD. For å tegne møbler er det stort sett dekke- og veggverktøyet som blir brukt. Tegningene er så videresendt til Shanghai, Kina. I Shanghai lages det produksjonstegninger og møblene blir produsert der, og sendt tilbake til Norge. Dette har Cleve Broch gjort med andre prosjekter tidligere, hvor han har både designet bygget og interiøret. ”Å formidle norsk kvalitet, design og kreativitet i Shanghai er veldig spennende og lærerikt” sier Cleve Broch som har reist flere ganger til Kina for å hjelpe til at prosessen og resultatet blir som man har planlagt.

Ferdigstillelse
Prosjektet har fått mye positive tilbakemeldinger fra Tromsø kommune, og er nå inne til behandling hos kommunen. Byggestart er planlagt i 2014.

 

Om hytta:

U. etasje:22 plasser: vinlounge14 plasser: vinstue

7 plasser: peisestue

Sum 43 plasser

1. etasje:210 (maks) plasser: Gildehallen.14 plasser: Peisestuen.

10 plasser: bar

Sum: 234 plasser

2. etasje:26 plasser: Gildehallen mezzanin.10 plasser: bar

Sum: 36 plasser

 

ArchiCAD

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring