Romsdal Folkemuseum

26. januar 2017

Den nye bygningen ved Romsdal Folkemuseum, designet av Reiulf Ramstad Arkitekter, er ikke bare en kulturinstitusjon, men også en arkitektonisk attraksjon i Molde.

 

Romsdalsmuseet har blitt en arkitektonisk attraksjon og et landemerke som formidler historien og identiteten til hele regionen. Intensjonen med prosjektet var å la bygningen signalisere sin betydning og funksjon gjennom sitt arkitektoniske utrykk og bruken av lokale materialer. Utformingen av bygget henviser til den omkringliggende byen og dets struktur. Det 3500m² store bygget blir brukt til å arrangere konserter, workshops og foredrag, samt utstillinger om norsk kultur og er designet i ArchiCAD.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Designet av museet tar utgangspunkt i rasjonalitet og bærekraftighet. I motsetning til den karakteristiske geometrien av taket, er planløsningen særdeles enkel med klar sirkulasjon og fleksibel bruk av rommene. Områdene tilgjengelig for publikum, som utstillinger, auditorium og bibliotek, er klart avgrenset fra administrative funksjoner i både første og andre etasje. Store skyvedører gjør det mulig for kuratorene å kombinere eller dele utstillingsrommene. Romsdalsarkivet og verksteder er lagt i kjelleretasjen.

Furu er hovedmaterialet i museumsbygget. Yttervegger og tak er konstruert av massivtre i kombinasjon med ståldragere der det er nødvendig. Det ulendte terrenget gjør det nødvendig med betongvegger i kjelleretasjen, som fundament for massivtreveggene over. Bygget er kledd utvendig med varmebehandlet furu som er behandlet med bio-basert olje. Også i interiøret er den utstrakte bruken av tre synlig i massivtreveggene og spilehimlingen av furu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varierte vindusåpninger i fasaden filtrerer dagslyset inn i museet og skaper gode rom med graderinger og nyanser av lys. I motsetning er utstillingsrommene sorte bokser for å gi fullstendig kontroll med kunstig belysning på de historiske gjenstandene.

Romsdalsmuseet er et godt eksempel på strategisk bruk av lavteknologiske løsninger for en mer bærekraftig fremtid. Bygget viser utstrakt kunnskap om bruk av norsk treteknologi og fungerer som et knutepunkt for kulturell utvikling i regionen. Innen museet får både Moldes innbyggere og besøkende turister mulighet til å knytte bånd til det større samfunnet. Museet huser ikke bare utstillinger om norsk tradisjon og kultur, men gir en scene til konserter, seminarer og forelesninger på daglig basis.

 

Den arkitektoniske formen bringer sammen en regions folkekultur og stedets karakteristiske landskapskvaliteter i en større komposisjon. Mangfoldet av tilbud og aktiviteter sikrer et bredt publikum, der museet blir et levende senter for utforskning av regionens historie, nåtid og fremtid.

Her kan du lese mer om Reiulf Ramstad Arktitekter

 

ArchiCAD

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring