Rallar Arkitekter

07. januar 2014

Rallar Arkitekter består av seks studenter fra NTNU som beskriver seg selv som ganske sprø, unge og lovende, uten arkitektbriller og blazer. Samarbeidet startet med å designe og bygge et naust på Haddal. John Haddal Mork hadde en tante som ville bygge et naust hjemme på gården og da var det naturlig for han å spørre om han kunne få tegne det.

DSC_0001_FotoRallarArkitekter

Etterhvert i prosjekteringen «bala det på seg» og endte opp med at de var seks personer som tegnet naustet. Etter litt fant de også ut at det hadde vært kjekt å bygge naustet. Sommeren 2012 reiste de til den vesle bygda på Sunnmøre for å realisere sitt første bygg – et unikt naust i skjæringspunktet mellom fjord, fjell og hav. De fikk med seg 15 medstudenter og fikk naustet opp på to uker.

Arbeideren som reiser rundt i småbygder og bygger
Naustbyggingen ga arkitektstudentene mersmak og når de senere fikk oppdraget med Rjukan prosjektet valgte de å opprette Rallar Arkitekter. «Historisk var rallarene et folk som reiste rundt i landet og utførte anleggsarbeid. På et vis er det slik vi også arbeider, vi gror ikkje bere fast i kontorstolen og pådrar oss firkanta pc-auge, men tek også aktivt del på byggeplassen» sier John Haddal Mork.

Arkitektfellesskapet fungerer på en måte for å få godkjent praksisen man må ha i forbindelse med utdannelsen. I løpet av studiet må en ha 12 uker arbeidserfaring, der minst 7 er på byggeplass. Prosjekteringstiden får de ikke godkjent, men byggetiden får alle som er med å bygge godkjent som byggepraksis.

ArchiCAD utbredt på NTNU
«Like born leikar best. Klassene har ein tendens til å velge same pakke ser det ut som. 3. og 4. klasse, som me har oversikt over, brukar nesten utelukkande ArchiCAD kontra andre BIM-program. Eg vil tru det har ein samanheng med synligheita Graphisoft har på fakultetet. Dette vere seg på t-skjorter, på plakatar og sjølvsagt bedriftspresentasjonar», fortel John.

Studentene liker å prøve ut flest mulig verktøy. Gjennom den digitale prosessen går det i alt fra CAD-program og Rhino til hele Adobe-pakken, alt etter hva formålet er og type prosjekt.

DSC_7886FotoKristianEliasen

Rjukan Torgstove
«Då me framleis er studentar, er det begrensa med antal oppdrag me kan ta, men då Tinn kommune ville ha eit offentlig prosjekt i samarbeid med oss, var det umogleg å takke nei» sier John.

Rjukan Torgstove er en paviljong som har som mål å fungere som en ny og annerledes møteplass for rjukanbefolkningen. Paviljongen er åpen til alle døgnets tider og inneholder en utstilling med bilder fra Rjukan i fortid og nåtid.

Torgstova ble bygd på to uker, mens planleggingen har gått over 10 måneder. I september 2012 møtte de seks arkitektstudentene i Rallar Arkitekter med planavdelingen i Tinn kommune for å diskutere prosjektet. Oppdraget var åpent og studentene måtte selv finne ut hva de ville bygge og skaffe finansiering. Visjonen ble å gi befolkningen på Rjukan og i Tinn en ny møteplass som representerte noe nytt og utfordrende i kontrast til den historiske byen.

Den spesielle bygningen består av 4000 meter med 73 mm x 73 mm furu, som er skrudd sammen i et 3-dimensjonalt grid. Fasaden er kledd med klart plexiglass. Kledningen tar unna vind og regn og gir en innefølelse, på samme tid som den ikke hindrer innsyn til konstruksjonen og ikke minst kontakten ut. Trekonstruksjonen danner et åpent rom, vendt mot torget, og et mer lukket rom der utstillingen er.

Hele paviljongen er opplyst av LED-lys, som går i striper i den øverste delen av konstruksjonen. Disse kan skifte farge og lage mange ulike stemninger. Slik kan bygningen f.eks. markere spesielle hendelser som isklatringsfestival og solfest. I tillegg er utstillingsrommet opplyst av LED-spots. Til sammen gjør dette Rjukan sitt nye signalbygg til en lanterne i byen.

Den gode balansen som skaper en god arkitekt
John tror det er et stadig økende antall studenter som prøver denne typen praksis. Oppdragene kommer via «jungeltelegrafen». På fakultetet på NTNU er det en viktig verdi å ha nærkunnskap til materialer og byggemetoder i praksis. «Det hjelp ikkje å vere verdas beste i BIM om det er umogleg å bygge. Og motsatt, om ein ikkje kan teikne det ein tenkjer, hjelp det ikkje å vere flink med hammaren. Det er den gode balansen som skaper ein god arkitekt», avsluttar John.

DSC_0010_RallarArkitekter

ArchiCAD

Kontakt oss

  • Ta en hyggelig prat med en av våre Graphisoft Norge kollegaer

    Vi tar ditt personvern på alvor. Vi trenger å lagre din informasjon for å kunne behandle forespørselen. Les mer om vårt personvern her

Copyright © 2020 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring