Prosessen – Downsizing i krisetider

25. april 2013

Arkitektene Peter R. Wigglesworth og kona Willen vZ Ullring har tegnet egen bolig for å få akkurat det hjemmet de ønsket. Det var mange design parametre å ta hensyn til for å komme frem til det perfekte resultat; å redusere boligflate og nødvendigheten av vedlikehold av stort gammelt hus, men allikevel kunne opprettholde plass for besøkende og fremtidig familieliv. Å ha mulighet for en fremtidig arbeidsplass i pensjonsalder, at boligen kunne tilpasses eventuelle behov for bevegelsesbegrensninger, at den ene skulle kunne bli boende selv om den andre falt fra, samt at huset skulle kunne fungere for en større familie etter deres tid. Prosjektet skulle også kunne realiseres innenfor et bestemt budsjett. Videre skulle interiøret tilpasses en del av deres eksisterende møbler og malerier. Sentralt i dette et stort maleri på ca 2×3,5 m og et antikt engelsk spisemøblement.

DSC_2947

Da barna ble store og flyttet ut, begynte Wigglesworth og Ullring å tenke på fremtiden; mindre hagearbeid, mindre vedlikehold og mer tid til andre sysler enn familie og huspass. De opprinnelige planene var å rive det gamle huset og bygge leiligheter med underliggende parkering, men den reviderte småhusplanen stoppet dette. Prosjektet ble da omdefinert til ombygging og oppdeling av eksisterende bolig.

Bolig for 2 arkitekter
Etter mange utkast av oppdeling av eksisterende bolig kom de inn på tanken å gjøre en del av hagen om til tomt. De begynte planleggingen for fullt sammen med hverandre, etterkommere, venner, bekjente og kollegaer. Det var mye skribling ved kjøkkenbordet, bruk av andre tekniske konsulenters råd, og som resultat av dette ble huset dakket frem og rammesøknaden innsendt, og etter lang behandling både i Plan og Bygningsetaten og påfølgende sak hos Fylkesmannen ble saken endelig godkjent.

Etter 2 år fant de ut at behandlingsåret hos fylkesmannen talte som en del av 3-års fristen for igangsettelse, så de måtte finne entreprenør umiddelbart og begynne første spadetak.

Å finne en entreprenør var ikke lett. Det var “boom” i byggebransjen og konjunkturen var på topp. Men de lykkes til slutt og fikk approbert tillatelse for igangsetting. Gravemaskinen startet 11.januar 2008. Planen var å bli ferdig med utvendige arbeider/fasader på nytt hus og hage mellom husene, med tanke på salg av det gamle huset så raskt som mulig. Dessverre holdt ikke fremdriftsplanen, og det gamle huset måtte legges ut for salg senere enn planlagt – akkurat da finanskrisen slo ned som en bombe i boligmarkedet.

Noen underleverandører og entreprenører fungerte bra, andre ikke. Å bo på byggeplassen i nabohuset ga sine egne utfordringer, med tett prosjektoppfølging og oversetting av arbeidstegninger og beskrivelser for delvis utenlandsk arbeidskraft. Wigglesworth og Ullring måtte løse konflikter mellom de forskjellige nasjonalitetene og deres kulturforskjeller mens hovedentreprenøren glimtet med sitt fravær og manglende byggeplasstyring.

DSCN0896

Fornøyde med resultatet
Det kan bli en lang affære for to arkitekter som skal tegnet eget hus. Det var nødvendig med mange diskusjoner for å komme frem til løsninger som begge kunne akseptere, og som de mente var riktige for det de ønsket seg av og i det nye hjemmet.

Begge arkitektene mener at prosessen med å tegne eget hus ble positiv, både under selve løpet, og ikke minst resultatet. Hele huset og hver løsning og detalj var nøye evaluert og gjennomtenkt. Spesielt fornøyde er de med måten solen og dagslys beveger seg inn og gjennom huset i løpet av døgnet og årstidene.

Husets form, med buede, avrundede hjørner mot vest og syd, er et resultat av både tomtens form i vest og nødvendigheten av kjøreadkomsten i syd og for parkering inn under terrenget. På grunn av beliggenheten foran det gamle huset på eiendommen, var det ønskelig at det nye huset ikke skulle være for høyt, verken mønehøyde eller gesims. Det buede taket minimaliserer høyden på huset i forhold til et mer tradisjonelt skråtak, samtidig som det gir maksimalt utnyttelse av toppetasjen.

Med disse ytre parametere, tok huset form og arkitektonisk uttrykk, materialer og farger ble et naturlig valg. ”Det føltes ofte som om huset selv ga svar på hvilke løsninger som var riktige,” sier Ullring.

DSCN0905

ArchiCAD på Mac
Wigglesworth har brukt ArchiCAD siden v4.5/ v5.0 fordi det var omtrent det eneste programmet på markedet med 3D og prosjekteringskontroll den gang. Dessuten var det det eneste integrerte database tegneprogrammet for Mac med lav inngangsterskel og forståelig brukermanual.

ArchiCAD ble benyttet til hele prosjekteringen av huset; designutvikling, skjemaer, arbeidstegninger, mengdeberegning, etc. inklusiv ventilasjon og rør, plassering av downlights og alt annet teknisk som en integrert del av modellen. Bunnledninger det samme, med fallforhold til hovednettet i gaten. ALT ble tegnet i BIM-modellen i ArchiCAD.

Huset ble tegnet i ArchiCAD 9 med Plotmaker ved siden av, og var en BIM-modell fra første stund. Den største utfordringen med prosjektet var det runde taket og deres egne dataferdigheter. Snittverktøyet var helt essensielt i prosjekteringen av takkonstruksjonen.

FAKTA SKØYENVEIEN 5F, 0375 OSLO
Tomt = 448,7m2
BYA = 110,3m2
BTA = 275,7m2
BRA = 240,8m2
BOA = 188,4m2
NTA = 173,1m2
5 soverom (eller 3 sov + hybel/kontor)
Stue, spisestue, kjøkken.
Garasje, rikelig med bod og inngangshall.
Terrasse og takterrasse, hage.

 

ArchiCAD

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring