Nye boliger i Longyearbyen

04. september 2019

Skanska Husfabrikken har bygget 60 nye boliger på Svalbard på rekord tid.

Longyearbyen har i 2015 og 2017 hatt to store snøskred som førte til at mange beboere måtte forlate hjemmene sine. Derfor besluttet Statsbygg å bygge nye boliger som setter en ny standard for bygg på Svalbard. Oppdraget gikk til Skanska Husfabrikken og de løste utfordringen på rekordtid.

© Skanska

Prosjektet bestod av 60 boliger. De første 30 boligene sto ferdig til jul 2018, og de siste 30 sto ferdige til 1.jun. 2019. Ferdige modulbygg fra Skanska Husfabrikken i Steinkjer er brukt til å sette sammen boligene på store stålkonstruksjoner pelet ned i grunnfjellet etter å ha blitt heist i land i Longyearbyen.

De første 30 boligene (10 stk. i hvert bygg) gikk over 2 plan, og bestod av 4 moduler hver. Utvendige boder ble plassbygd under byggene. De siste 30 boligene (10 stk. i hvert bygg) var i 2 størrelser, og hver leilighet var på ett plan. Disse byggene var på 3 etasjer, med 2 boliger og 10 boder i plan 1, og 4 boliger i plan 2 og 3. Alle byggene står på peler (som går ned til fjell) og en stålramme, slik at alt av infrastruktur går åpent under byggene.

Entreprisen var delt i 2, der LNS stod for fundamentering (med innleie av Skanska Stålfabrikken for levering og montering av stålramme) og utvendig infrastruktur. Skanska hadde alt over ferdig stålramme, og noen utearealer med lekestativer, tremmer, gabionmurer mm. Til hvert bygg ble det levert komplett utvendig teknisk bygg og batterirom for framtidig solcelleanlegg (i moduler fra Steinkjer), som var ferdig innredet.

«Modulene er de største som har blitt produsert av fabrikken på Steinkjer. Dette har gitt en rekordrask bygging av et stort boligprosjekt», forteller Håvar Feragen som er Prosjekteringsgruppeleder ved Skanska Husfabrikken.

© Skanska

Nødvendig med BIM

Skanska Husfabrikken har vært ARCHICAD-brukere siden våren 2006 og boligene i Longyearbyen er et BIM-prosjekt tegnet i ARCHICAD.

«BIM-prosjekteringer er en absolutt nødvendighet, da det er så mange fag som skal sys sammen, og vi har lite endringsmuligheter når modulene er produsert. Tverrfaglig prosjektering er helt avhengig av BIM for å ivareta både kvalitet og framdrift i prosjekteringen. Vi BIM’er alle våre prosjekter. I dette prosjektet har vi hatt en annen prosjekterende på infrastruktur og fundamentering, så her har BIM vært helt nødvendig for kollisjonskontroll og visualisering av de utfordringene som har dukket opp.»

«Når det gjelder tegningsgrunnlag til byggeplassen, la vi ut både våre tegninger og modeller i formatene IFC, DWG og PDF på vårt prosjekthotell (ISI). Tett samarbeid mellom Skanska, Statsbygg og LNS har gjort det mulig å komme i mål på en god måte, tross sterkt tidspress.»

«Vi bruker Graphisoft BIMx for våre IPad-er og med denne måten er det veldig enkelt å dele produksjonsgrunnlag og annen aktuell informasjon direkte fra ARCHICAD. BIMx brukes både i fabrikk og på byggeplass.»

Bygging med moduler

«Bruk av moduler er en god byggemetode. Vårt byggesystem gjør at vi kan produsere modulene i et tørt og temperert miljø inne i fabrikken på Steinkjer. Vi mener dette fører til raskere produksjon, stor ferdighetsgrad, rask montasje og tett bygg på byggeplass, produksjon av boligene parallelt med grunnarbeider og mindre rigg på byggeplass, samtidig som kostnadene går ned og sikkerheten er bedre», sier Feragen.

© Skanska

«Det er utfordrende å bygge boliger på Svalbard, men de tekniske løsningene som man har kommet frem til har fungert veldig bra. Den største utfordringen har vært transport da de største modulene var ca. 50m² (5m x10m) og veide ca. 13 Tonn.»

Husene på Longyearbyen er en pilot i FoU-prosjektet i Klima 2050, og byggene oppfyller kravene til lavenergihus klasse 1. De er dermed noen av de mest miljøvennlige som er bygd i Arktis. Skanska Husfabrikken er utrolig fornøyd med at de kunne bruke kompetansen og erfaringen de har bygd opp gjennom mer enn 70 år til å fullføre dette prosjektet og hjelpe dette samfunnet.

© Skanska

 

ArchiCAD

Kontakt oss

  • Ta en hyggelig prat med en av våre Graphisoft Norge kollegaer

    Vi tar ditt personvern på alvor. Vi trenger å lagre din informasjon for å kunne behandle forespørselen. Les mer om vårt personvern her

Copyright © 2021 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring