NCC satser på BIM og IFC

25. april 2013

NCC er med på å skape morgendagens samfunn i form av nye hjem, kontorer, industribygg, ulike anleggskonstruksjoner og infrastruktur, og det de bygger skal utgjøre en positiv verdi for samfunnet. NCCs muligheter til å påvirke utviklingen av et prosjekt mot bærekraftighet er størst i de tidligste fasene av prosjektet. For å henge med på den stadig mer komplekse og krevende byggebransjen satser NCC nå på BIM og IFC.

 Visualisering gjort av Graphisoft Norge for NCC


Visualisering gjort av Graphisoft Norge for NCC.

Øyvind Børstad, Sivilingeniør i NCC, ser store fordeler med BIM og IFC. Først og fremst for visualiseringen av deres bygg. I tillegg vil samordning/sammenstilling av de ulike 3D-modellene mellom de ulike konsulentene, ARK, RIB, RIV, RIE osv. bli forbedret. De tar flere snitt, detaljer og gjør flere analyser enn tidligere. I tillegg sikrer de at mengdeoppfølgingen i hele verdikjeden kvalitetssikres. Hva angår IFC gjør denne standarden at samarbeidet mellom de ulike konsulentene går bedre og at flere grensesnittproblemer oppdages.

ArchiCAD er sertifisert for IFC, og har i lang tid vært blant de fremste i verden på eksport og import av dette åpne filformatet. Ved hjelp av IFC kan man kommunisere med andre involverte faggrupper med bygningsinformasjonsmodeller (BIM) istedenfor konvensjonelle strekbaserte 2D-tegninger. På denne måten kan alle involverte høste og berike modellen istedenfor enkelttegninger. Forståelsen og kommunikasjonsevnen øker dermed betraktelig både mellom de prosjekterende fagdisipliner, oppdragsgivere, entreprenører og myndigheter. Feil og mangler kan også kontrolleres og oppdages på et tidlig stadium i alle faser av prosjekteringen.

NCC har brukt ArchiCAD i to pilotprosjekter som de har jobbet med. Øyvind sier at de tilbakemeldingene de har fått på prosjektene er at dette er noe de har ventet lenge på.

– Ved å bygge en BIM-modell i ArchiCAD øker forståelsen av hva vi skal bygge, samt at vi kan selge inn gode løsninger til byggherre på en helt annen måte enn ved tradisjonelle 2D-tegninger. Øyvind sier at de har opplevd gevinster og fordeler allerede i de første pilotene de har kjørt. Uoverensstemmelser mellom hva de forskjellige konsulentene hadde prosjektert ble oppdaget allerede på den første sammenstillingen. I tillegg anvender de nå ArchiCAD til å ta ut mengder for tilbudsforespørsler på underentrepriser.

I fremtiden vil NCC stille krav til at underlag skal være 3D og BIM hos de involverte i prosjekteringen. Det skal de gjennomføre ved hjelp av en CAD-manual som vil beskrive hva de legger i BIM, og hvilke nytteverdier de vektlegger. CAD-manualen vil ligge som et standard vedlegg ved kontrahering med alle deres konsulenter. Målsetningen er å gjennomføre dette på alle prosjekter fra første kvartal 2010. Dette vil også endre måten NCC skriv er kontrakter på. Hvordan NCC kommer til å gjennomføre den videre opplæringen er ikke 100% klarlagt enda, men det vurderes både ekstern og intern opplæring.

ArchiCAD

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring