Laserskanning med ArchiCAD

13. april 2016

Skanska Norge AS jobber for tiden med nybygging og rehabilitering av en del av Høgskolen i Sør-Trøndelag. Det finnes ikke «as built»-tegninger av hele bygget og for at arkitekt skulle få best mulig underlag til prosjektering, måtte deler av bygget skannes.

image007

Skanningen ble utført av Skanska Survey i Trondheim. Filene ble gjort om til XYZ-filer med koordinatdata og fargekoder slik at ArchiCAD kunne lese dem. BIM-avdelingen i Skanska har god kompetanse for å modellere videre fra skanningsdata (punktsky).

Jobber videre med modellen i ArchiCAD etterpå
«Jeg må ærlig innrømme at jeg var spent om ArchiCAD taklet dette da jeg så filstørrelsen på XYZ-filen jeg mottok.  Filen var på hele 1,25 GB, men ArchiCAD leste den inn uten noen problemer og punktskyen la seg komplett inn. Jeg trodde at den ble tung å jobbe med da den var så stor i utgangspunktet, men det viste seg at den var like lett å navigere i som et helt vanlig GDL-objekt», forteller Stig Johansen hos Skanska Teknikk.

«Enten man la inn snitt, brukte marquee etc., jobbet ArchiCAD uten problem med hakking eller venting.  Det er veldig viktig at man kan jobbe godt med punktskymodellen for å få til en god modellering og man er avhengig av å se punktskyen fra forskjellige vinkler for å kvalitetssikre modelleringen underveis. Det at man kan styre høydevisningen i selve punktskyen i plan er genialt, det bidrar stort til modelleringsjobben. Morph-verktøyet kommer godt med for å lage snitt, tegne opprisset med Morph og deretter gå i 3D og jobbe videre. Opprisset man lager i snitt legger seg i eksakt posisjon i 3D-viewet der man la inn i snittet i forhold til punktskyen.

Den største utfordringen var å finne en god arbeidsmetodikk for å jobbe effektivt. Hvilke verktøy skal man bruke til hva; morph, bjelkeverktøyet, komplekse profiler etc. Alt dette er avhengig av hva som er skannet og kompleksiteten av det, og jeg fikk noen gode tips og råd av Andreas Nilsen hos Graphisoft Norge i forhold til punktskyvisningen. Ellers er det opp til hver enkelt bruker å finne sin metode på hvordan man griper fatt i modelleringsjobben ut fra en punktsky, det er ikke noen direkte fasit», sier Johansen.

image005

Bruker mye laserskanning på eldre bygg
Skanning blir mer og mer brukt da flere jobber er rehabilitering av gamle bygg. Det er lite eller ingen tegninger av byggene slik de står i dag og skal man forsikre seg om å få med all geometri slik det består i dag er skanning helt nødvendig.

Bruksområder for laserskanning i Skanska:
– Kartlegging for prosjektering
– Kartlegging for modellering
– Kontroll for masseuttak
– Dokumentasjon av ferdigstilt utbygging
– Terrengskanning i følge med nye prosjekter

«Muligheten man nå har med å ta inn en punktskymodell, hvor man kan navigere i modellen og danne seg et bilde av kompleksitet og geometri, vil lette arbeidet for mange arkitekter fremover. Det at ArchiCAD generer et eget GDL-objekt av modellen gjør det utrolig lett å dele den med andre ArchiCAD-brukere slik at de ikke trenger å være avhengig av punktskymodellen. Dette har fra min side lenge vært savnet i ArchiCAD, men endelig er det på plass. Graphisoft gjør en god jobb når det gjelder implementering av nye verktøy i programmet, de er gjennomprøvd og testet slik at vi brukere får et fullverdig program og ikke noe som er sluppet i all hast for deretter å kjøre på med bugfix-scenarioer senere», avslutter Johansen.

image004

ArchiCAD

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring