Hedalm går for BIM i produksjon

29. oktober 2014

Hedalm produserer byggmoduler i tre, spesielt utviklet for norske forhold med forankring i norske byggetradisjoner. Selskapet fører sine historiske linjer helt tilbake til 1989. Med egen produksjon av elementer og moduler innendørs, er de sikret kvalitetsmessige fordeler. Fabrikkproduksjonen legger dessuten forholdene til rette for en rask fremdrift på byggeplass.

hedalm2

Modulløsninger
Hedalm tilbyr modulløsninger beregnet for proffmarkedet. De har løsninger for skoler, barnehager, omsorgsboliger, leilighetsbygg og kontorbygg. For entreprenørmarkedet produserer de moduler til dag- og boligrigger.

«Noen prosjekter er vi ansvarlig prosjekterende for. I andre prosjekter får vi grunnlaget fra arkitekter og konsulenter. Dette krever at vi har et program som takler flere utvekslingsformater for å redusere arbeidsmengden. Ventilasjon og VVS prosjekteres av konsulenter utenfor huset. Fra disse får vi IFC-filer som settes inn i prosjektene slik at vi får riktig og nøyaktig detaljprosjektering innen alle fagområder. VVS- og El-arbeider gjøres ferdig i fabrikk. Slik sikrer vi at alle gjennomføringer tettes på rett måte og krav til tetthet opprettholdes og er lett å kontrollere,» forteller prosjekteringsleder, Eilef Gran.

Økt produksjonshastighet
ArchiFrame er en tilleggsapplikasjon til ArchiCAD som gjør det mulig å berike BIM-modellen med bindingsverk for vegger, dekker og tak. Fra disse modellene kan man med letthet ta ut arbeidstegninger og CNC-data til automatiserte kappanlegg.

«ArchiCAD er et meget fleksibelt system som gjør produksjonen tilpasningsdyktig. I disse dager er vi i ferd med å ta i bruk ArchiFrame, noe som vil bidra til økt kvalitet på tegninger som sendes til produksjonen.»

«Kombinasjonen med ArchiFrame og BIMx Docs vil gi oss en helt ny mulighet i forhold til utveksling av tegninger med fabrikken, noe som vil være tidsbesparende, gi økt kvalitet og effektivitet både i produksjon og ute på byggeplass.»

«Ved bruk av BIMx Docs kan våre kunder motta oppdaterte tegninger og monteringsanvisninger på byggeplass. Vi oppnår visshet om at brukerne har siste revisjon av tegninger og papirtegninger blir dermed unødvendige.»

«Med ArchiFrame skal produksjonshastigheten i fabrikken økes betydelig, da vi er helt avhengig av å øke hastigheten og kvaliteten på arbeidstegningene til produksjon. Byggesystemet vårt vil fungere optimalt med ArchiFrame. De tilpasninger vi trenger å få gjort, er snart fullført,» sier Gran.

Fleksibelt
DSC_0113«Den største fordelen med Graphisofts produkter og tjenester er fleksibiliteten. Vi kan tilpasse programmene til det vi skal produsere. Nesten like viktig er god support, og oppdateringer av programvaren. Graphisoft gjør stadig forbedringer som vi har god nytte av, og de hjelper oss med tilpasninger uten unødig ventetid. Dette er helt avgjørende i en hektisk hverdag,» sier Gran.

Utvider produksjonen Nylig åpnet de nye lokaler på Hjellum (rett utenfor Hamar) som er på til sammen 17.250m² ca. hvorav 8 400 m² produksjonslokaler, 1.250 m² kontorlokaler, 4.100 m² varme og kalde lager.

«Det nye anlegget gir oss god mulighet for produksjon av elementer til bruk i alle typer byggeprosjekter og konstruksjonsmåter. Gevinsten for våre kunder er ferdighetsgraden vi tilbyr på våre elementer. Vi tilpasser og skreddersyr prosjektene for våre kunder,» sier Gran.

Produksjonskapasiteten vil være på hele 2000 moduler pr. år, og vil foregå på 5 forskjellige produksjonslinjer. Produksjonsanlegget er utformet for maksimal fleksibilitet, innen modul- og elementproduksjon. Modulene kan produseres på 11 meter lengde og 4,2 meter bredde. Elementene kan produseres med inntil 12,8 meters lengde og en bredde på 4,2 meter. Bredden på moduler og elementer begrenses av transportmuligheter på vei.

Hedalm bygger etter TEK10- og Passivhusstandard etter ønske fra kunder. Alt dette bygges i tørre, oppvarmede og kontrollerte omgivelser. Dette gir en unik kvalitet på det ferdige produktet. Fokuset på fukt i bygg og skjerpede tetthetskrav gjør at det stilles større krav til produktutvikling, som igjen krever kapital og kompetanse.  Ved å benytte moduler og storelement i en byggprosess, er de sikre på vil gi nye muligheter i tiden fremover.

ArchiFrame
De fleste verktøy som hittil har vært på markedet beregnet for konstruksjon og maskinstyring (CAD-CAM), har krevd fordyrende spesialtilpasninger og programmering, eller vært rigide og lite brukervennlige. Derfor har markedet lenge etterspurt en mer dynamisk og helt fleksibel løsning som også gir mulighet for maskinstyrt precut og elementproduksjon.

Arkitekter og konstruktører kan jobbe sammen i team på samme prosjektfil, generere stykk- og kapplisteinformasjon mens noen andre lager salgstegninger etc. Hente inn elektro, rør og ventilasjonsmodeller via IFC-formatet, få kontroll over hele prosessen fra A til Å med markedets mest fleksible BIM-løsning.

ArchiFrame håndterer både vegg-, tak- og gulv-konstruksjoner, samt at CNC-styring for Hundegger og Weinmann ligger klart til bruk i programmet

 

ArchiCAD

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring