Fra BIM til FDVU – enklere enn du tror!

24. juni 2019

– Kostnader forbundet med prosjektering og oppføring av bygg blir små sammenliknet med drifts- og vedlikeholdsutgifter gjennom et byggs levetid. Det er her de virkelig store mulighetene for innsparinger ligger, forteller Christoffer Rygh Fladby som til daglig arbeider med BIM og FDVU i Graphisoft Norge.

– Begynn med det tegningsgrunnlaget du har. Frode Saltkjelvik understreker at det skal være enkelt å komme i gang med BIM, og tar til orde for å begynne i det små.

Han får støtte av teknisk sjef i selskapet, Frode Saltkjelvik, som poengterer at hele 80 prosent av byggene vi skal drifte de neste 40 årene er allerede ferdig bygget:

– Det snakkes mye om BIM modeller i forbindelse med nye bygg. Vi ønsker å sette fokus på verdien av å utvikle BIM modeller av eksisterende bygningsmasse.

Fordelene er mange: Eiendomsforvalteren som skal leie ut næringslokaler, vaktmesteren som skal pusse opp og bestille materialer, eller innkjøperen som skal bestille renhold. Fortsatt forholder et flertall av bestillere seg til utdaterte tegninger, eller de må måle opp arealet på nytt for egen maskin – hver eneste gang. Det kan være mye å spare på å ha korrekt oppmålt areal.

– Så hvordan kommer man i gang?

Trenger ikke være veldig komplisert
Graphisoft kjenner bygg- og eiendomsbransjen svært godt og har samarbeidet med byggherrer, arkitekter, ingeniører, landskapsarkitekter og husbyggere siden ARCHICAD ble lansert på det norske markedet i 1993. Nå ønsker de å kommunisere at det ikke trenger å være veldig komplisert å komme i gang med BIM modellering.

– Enkelte kan oppleve det litt avskrekkende av å lese om storslåtte nybygg som prosjekteres og ferdigstilles i BIM med en fullverdig digital tvilling, forteller Saltkjelvik. Det er fantastisk at teknologien har kommet så langt at dette er mulig, men mange opplever at det er fjernt fra deres hverdag. De fleste byggherrer, forvaltere og utleiere har andre utfordringer og behov, og for mange er det viktigste første skrittet for å komme i gang med å digitalisere utdaterte tegninger.

Areal trumfer alt
– De fleste spør om det er dyrt å komme i gang, forklarer Fladby.

– Vi ønsker å vise at det kan være mye å spare, selv tidlig i prosessen, og med ganske enkle BIM modeller. I GRAPHISOFT bruker vi å si at areal trumfer alt, forteller Fladby. En fullstendig oversikt over arealet er den viktigste grunnen til å komme i gang med BIM. Areal er utgangspunktet når bygg og eiendommer omsettes eller leies ut. Pris på kostnader og utgifter estimeres etter areal.

Når modellene først er laget er det enkelt å høste andre gevinster. Noen bruker 3D modellene til i salgsarbeid for å kunne visualisere bygget for potensielle leietakere. I BIM er det enkelt å prosjektere nye, alternative løsninger for å imøtekomme leietakers ønsker og behov.

Et annet eksempel på ekstragevinst vil kunne være at ARCHICAD gjør det enkelt for utleier og byggherre å selv gå inn å oppdatere brann og rømningsveier ved oppgradering av et bygg. BIM modellen tas også i bruk når søker til kommunen om tillatelse til å oppgradere bygningsmassen. Med modeller vil man også kunne utføre regelsjekk og kontrollere at kravene til universell utforming innfris.

BIM litt etter litt

 

ArchiCAD

Kontakt oss

  • Ta en hyggelig prat med en av våre Graphisoft Norge kollegaer

    Vi tar ditt personvern på alvor. Vi trenger å lagre din informasjon for å kunne behandle forespørselen. Les mer om vårt personvern her

Copyright © 2020 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring