Fra 2D papir til BIM på en dag

06. august 2013

Et av verdens største og mest fremgangsrike design- og arkitektkontorer, Aideia på Filipinene, forandret hele selskapets DNA over natten med en beslutning om å basere alle prosjekter på BIM – til og med alle pågående prosjekter ble redesignet i 3D.

PARK TERRACES EXTERIOR (2)

I dag er Aidea Philipines inne på den anerkjente listen World Architecture 100, rangert som nummer 86 på verdensbasis, med over 500 ulike prosjekter i over 90 byer i over 50 land. Her er ingenting for stort, men heller ingenting for lite. Prosjektene spenner fra enorme forretningsbygg til private boliger.

Selskapet ble startet i 1995 som en lokalavdeling på Filippinene av et britisk arkitektkontor. Siden den gang har Aidea opplevd en eventyrlig vekst og har i dag over 160 svært kompetente arkitekter, interiørdesignere, planleggere og grafiske designere på lønningslisten.

Rett etter årtusenskiftet møtte Aidea, som mange andre selskaper, store utfordringer. Selskapet hadde vokst raskt og det så ut til at fortsatt vekst ville kreve stadig flere ansettelser. Men da dot.com-boblen sprakk, ble også prosjektene færre og konkurransen hardere. Aidea måtte som mange andre underprise seg for i det hele tatt å få prosjekter.

En innovativ bedriftskultur
Aidea har vært innovative fra starten av og var tidlig ute med å forutse at det var penger å hente ved å kombinere den eksisterende innovative kulturen med innføring av BIM-teknologi, selv om denne teknologien var helt i startfasen på dette tidspunktet. De innså også at dette ville medføre en total forandring av hele selskapets DNA. De satt en dato, og bestemte at fra denne datoen skulle alle 2D CAD verktøy fjernes. Alle pågående prosjekter skulle startes på nytt og alle nye prosjekter skulle baseres på BIM – nå ofte referert til som en ”Big Bang Adoption”.

Hvordan jobber Aidea i dag ?
En såpass radikal forandring av et selskap handler mye om å forandre selskapets tankesett og implementere ”den nye veien” i en intern prosess. De forandret på alt, også på selskapets organisasjonsstruktur. Prosessen ble summert opp i en BIM-manual som nå er Aideas bibel. Den største organisatoriske forandringen de gjorde var å dele opp selskapet i seks designstudioer, alle med sin egen Studio BIM Manager. I tillegg etablerte de en egen kvalitetssikring og innovasjonsavdeling med en hovedansvarlig Office BIM Manager. De starter hvert prosjekt med en prosjekt kick-off som blant annet innebærer et BIM strategimøte. Modelleringen starter allerede i konseptfasen.

Store gevinster
Den radikale forandringen av selskapet har selvfølgelig kostet en del i form av investeringer og ikke minst opplæring av ansatte. Men gevinstene av å forandre Aidea til et rent BIM-selskap har på sikt vist seg å være store. Når det gjelder effektiviteten i de ulike prosjektene, har innføringen av BIM som verktøy redusert antall medarbeidere i hvert prosjekt med 45 %. På den måten har Aidea frigjort kapasitet til å påta seg nesten dobbelt så mange prosjekter. BIM har også gjort Aidea i stand til å utvide sitt tjenestespekter til å kunne levere komplette end-to-end-løsninger.

Tekst: Fremtidens Byggenæring

ArchiCAD

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring