Campus Evenstad – Norges mest klimavennlige bygg

31. august 2017

Norges høyeste miljøambisjoner i et bygg. Campus Evenstad vil overgå plusshusstandarden og vil tidvis produsere strøm til nettet.

Om prosjektet
Statsbygg har bygget det som kan være verdens beste klimabygg på Campus Evenstad. Dette betyr at bygget skal ha nullutslipp av klimagasser.
Campus Evenstad har de siste årene opplevd en vesentlig vekst og hadde derfor behov for å øke i areal. Det var viktig at det nye bygget på Campus Evenstad måtte passe inn i det eksisterende miljøet på skolen som er et gammelt gårdstun, samtidig som det skulle være et moderne og miljøvennlig bygg.
Statsbygg planla prosjektet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, og la inn svært høye miljøambisjoner. De er partner i forskningssenteret Zero Emission Buildings, ZEB ved NTNU og SINTEF.

Valg av byggemateriale
På grunn av miljøfordelene falt valget på tre som primært byggemateriale og bygget er derfor oppført i massivtre. Massivtre har en positiv påvirkning når det gjelder fornybarhet og minimerer utslipp av klimagasser. Ønsket er å utnytte massivtreets egenskaper med positive effekter på inneklima og arbeidsmiljø, samt å fremme bruk av lokalt produserte massivtreelementer i Norge.

Nullutslippsbygg
Et bygg med så høye miljøambisjoner har ikke blitt bygget i Norge tidligere.
Som en del av pilotprosjektet i ZEB-COM er dette bygget trolig det første som oppnår så lave klimagassutslipp i Norge, og muligens i hele verden. For å kunne nå dette målet må man kompensere for alt av klimagassutslipp som skjer under produksjon. Det vil si at klimagassutslipp som oppstår i byggefasen (C for Construction), produksjonen av materialene (M for Materials) og energibruk i driften (O for Operation) er kompensert med fornybar lokalprodusert energi.
Ett av de viktigste tiltakene er isolering av bygget, da et godt isolert bygg reduserer behovet for energi. Det har blitt lagt stor vekt på miljøet med hensyn til valg av isolasjonstype. 20 tonn med naturlig miljøvennlig trefiberisolasjon ble blåst inn i veggene. Blåseisolering er svært effektivt på store volum og kan fylle store arealer på kort tid.
Campus Evenstad har tidligere satset på miljøvennlige løsninger og har allerede et eget bioenergi- og solcelleanlegg. Til og med ventilasjonen i bygget vil være basert på naturlige drivkrefter. Oppvarming og strøm til skolen blir produsert av flis som mates inn i det første gassifiseringsanlegget av sitt slag i Norge. Bygget skal være et plusshus, som betyr at det blir produsert mer energi enn det som blir brukt på daglig drift. Dermed kan skolen bli nettoeksportør av både strøm og varme når det er behov.

Fakta

Oppdragsgiver: Kunnskapsdepartementet
Prosjektering: Samspillsentreprise m/Ø.M.Fjeld AS
Arkitekt: Ola Roald Arkitektur
Brutto bygningsareal: ca 1250 kvm
Byggestart/Ferdigstilling: februar 2016/høsten 2016
Status: Ferdigstilt
Kostnadsramme: Ikke fastsatt

 

ArchiCAD

Kontakt oss

  • Ta en hyggelig prat med en av våre Graphisoft Norge kollegaer

    Vi tar ditt personvern på alvor. Vi trenger å lagre din informasjon for å kunne behandle forespørselen. Les mer om vårt personvern her

Copyright © 2020 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring