BIM på brett engasjerer kundene

26. april 2013

Mange arkitektkontorer har begynt å prosjektere i 3D, men ikke alle utnytter mulighetene som ligger i BIM-modellene. Kundene på sin side lar seg begeistre av modeller på lesebrett som bidrar til å forenkle kommunikasjonen. De digitale 3D-modellene blir sjelden sluppet ut av kontoret. Til tross for uendelig med digitale muligheter, velger fortsatt mange å printe ut tegninger som tas med til byggemøtene. Ettersom stadig flere bruker smarttelefoner og lesebrett, kan BIM-modellen ideelt sett brukes både på byggemøter og av hver enkelt byggearbeider.

Papirtegninger flyter
GGraphisoft_039amle papirtegninger som ikke er oppdatert til siste versjon, flyter i dag rundt på byggeplassene og er en betydelig kilde til feil som kan være kostare å utbedre senere. ArchiCAD er i dag det mest brukte BIM-verktøyet for arkitekter i Norge. Mer enn 55 prosent av norske arkitekter bruker programmet, inkludert 3 av de 5 største norske kontorene.

Graphisoft Norge distribuerer ArchiCAD og andre digitale verktøy til byggebransjen i Norge. Et av arkitektkontorene som bruker ArchiCAD er Skaara Arkitekter.  Arkitekt Marco Schön forteller at arkitektkontoret er svært fornøyd med løsningen.

-Vi lager planer, fasader og snitt i alle faser etter disse 3D-tegningene – fra skisse- til detaljprosjekt.

Tidligere har kontorets utveksling med profesjonelle parter vanligvis foregått via filformater som IFC (3D), dwg og pdf (2D). Etter at de tok i bruk BIMx, kunne de for første gang «ta med» 3D-tegningene på lesebrettet eller smart-telefonen til møter og befaringer og vise dem direkte til prosjekterende og tiltakshavere.

Han beskriver systemet som svært enkelt.

Vi åpner BIM-modellen på dataen (i ArchiCAD) og stiller inn modellen slik inn at det vises riktig på skjermen. Så trykker man på «export for BimX» og får en kompakt 3D-fil som i motsetning til BIM-modellen, ikke lenger kan brukes til videre prosjektering – bare visualisere og vise frem. Den eksporterte 3D-modellen for BIMx er så komprimert at man enkelt kan overføre filen via DropBox til telefonen eller lesebrettet. Så åpner man 3D-modellen i BIMx -appen – ferdig!

Graphisoft_043

Marco Schön sier systemet både fungerer utmerket i små prosjekter som hytter og eneboliger men også større prosjekter som rekkehus og boligblokker.

-På iPad har vi opplevd bra responstid, også når man har åpnet større prosjekter. Det eneste man legger merke til er at lesebrettet må jobbe litt mer enn vanlig og at det blir litt varmt, forteller han.

Schön forteller at Skaara arkitekter først undervurderte nytteverdien av BIMx-verktøyet. Grunnen til det lunkne førsteinntrykket var at programmet ble presentert via Facebook og opplasting av 3D-modeller til nettet. Det ønsker de ikke å gjøre, spesielt ikke ferdigstilte prosjekter.

-Interessen økte likevel da vi fant vi ut at man enkelt og direkte kunne overføre via DropBox, sier han.

Tar med bygget
Lisensen til eksport for BIMx koster litt, men appen til lesebrett og telefon er gratis.

-En av de største fordelene er at når vi kan «ta med» det virtuelle bygget til kunden, gir det oss også bedre mulighet til å forklare sammenhenger og grunnleggende idéer på møtene.

Arkitekten opplever at kundene blir veldig fascinert når det tegnede huset kan ses “live” i 3D.

-Å kunne snu prosjektet interaktivt rundt, se det fra alle sider og til og med gå gjennom det som virtuell beboer, er et nyttig supplement til utskrifter på papir. Skissering med blyant og papir er fortsatt den mest direkte måten å formidle på når man sitter rundt bordet. BIMx i 3D gjør det likevel enklere å forklare sammenhenger, spesielt til de som ikke er vant med å lese tekniske og vanskelig lesbare 2D-tegninger, sier Marco Schön i Skaara arkitekter.

Graphisoft_100

Fremtidens Byggenæring 05. Utgave
Tekst: Kari Andresen
Foto: Erik Burås/Studio B13

ArchiCAD

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring