Arkitektene: Godt BIM-grunnlag er kritisk

26. april 2013

Hotellkongen Arthur Buchardt i samarbeid med HENT AS skal frem til sommeren 2014 bygge hotell ved Lerkendal Stadion. Bygget på til sammen 34.000 kvadratmeter blir 75 meter høyt med 1200 senger på 400 rom. I det tilknyttede konferansesenteret vil den største salen være 1400 kvadratmeter. BIM brukes fra dag 1 i prosjekteringen.

Alternativ 2 front nord kveldByggingen på Lerkendal er så vidt kommet i gang, sier Rolf Sterud, IT ansvarlig i Voll Arkitekter AS.

– Prosjekteringen er imidlertid kommet i gang, og skal gjennomføres etter HENTs faste modell, hvor alle prosjekterende sender inn IFC til sammenstilling og kontroll en gang i uka.

BIM for utveksling
På Lerkendal har det vært et krav fra byggherren fra første dag at all prosjektering skal gjennomføres med BIM som verktøy.

– Kontrakten har BIM-krav, sier Sterud. – Dette blir gjennomført i alle fagene, slik at alle aktører jobber med samme mål, og utveksler IFC’er sømløst under prosjektets gang.

– I prosjektene vi deltar i ber vi oftere og oftere om å få utlevert IFC-filer fra de andre aktørene, innskyter Morten Malvik, DAK-operatør i Voll Arkitekter.

– Såfremt andre partnere har mulighet for det, ønsker vi IFC.

BIM grunnlag fra dag 1
Arkitekten designer først bygget og finner deretter i samarbeid med Rådgivende Ingeniør Bygg (RIB) ut hvordan konstruksjonen skal løses.

– BIM er et veldig bra verktøy, du slipper å forestille deg 3D-størrelser ut fra 2D-tegninger. Dette letter vår hverdag betraktelig, avslutter Malvik.

– Vi bruker hovedsakelig modellen fra RIB, sier Sterud. Denne tar vi inn i vår modell. Mens RIB leverer skjelettet i bygget, leverer vi huden og klærne om du vil. I BIM-prosjektering er det lett å oppdage når skjelettet ikke stemmer.

– Det er svært viktig å starte med et godt grunnlag, påpeker Malvik.

– Hvis fagene ikke er enige om felles nullpunkt og etasjeoppsett/høyder blir det problematisk å utveksle underlag.


Visualiseringen av BIM’en er en viktig del av prosjektprosessen. Ikke en eneste bjelke, konsoll eller søyle trenger å gå upåaktet hen, sidenBIM synliggjør dette. Fra start kjøres egne BIM-møter, hvor alt blir sammenstilt i Solibri.

– Det kjøres kollisjonskontroll via Solibri i den sammenstilte modellen i prosjekteringsmøte, sier Sterud. – Her blir kollisjoner merket. I ettertid utgjør dette møtereferat fra prosjekteringsmøte, med direktelinker til problemområdene i BIM-modellen.

sør alt2_img1

Tekst: Fremtidens Byggenæring

ArchiCAD

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring