ArchiCAD på Svalbard

24. april 2013

Irene L. Gustafsson er 37 år og opprinnelig fra Spydeberg i Indre Østfold. Hun flyttet til Longyearbyen for første gang i 2003 da hun tok permisjon fra Bergen Arkitekt Skole for å jobbe i reiselivet. Etter et par år på Svalbard bestemte hun seg for at NÅ måtte hun til Bergen igjen for å fullføre arkitektstudiene, eller så hadde hun aldri klart det. Svalbard er farlig magnetisk, man blir bare sugd inn. Hun ble uteksaminert fra BAS i 2006, og flyttet tilbake til Longyearbyen rett etterpå.

Utsikt_fra_Pyramiden

Ganske så forsiktig startet hun opp for seg selv som arkitekt. Markedet på Svalbard var ganske ukjent, og for å ha en sikker inntekt i begynnelsen jobbet hun fremdeles litt i reiselivet og som arkitekt på deltid. Etterhvert har det blitt mer å tegne, mindre reiseliv og mer arkitektur. Det har vært mest boligprosjekter frem til nå, men Irene er åpen for andre typer prosjekter og syns det er interessant og utviklende å jobbe i et bredere felt. Akkurat nå jobber hun med en ny variant av en bolig som må rives på grunn av kloakkskade. Klienten hennes var veldig glad i huset sitt, men ønsker litt andre løsninger i det nye.

Lite arkitektmiljø
Arkitektmiljøet på Svalbard er ikke stort, men her har vært to ny-uteksaminerte arkitekter fra NTNU som tok en pause etter skolen og dro til Svalbard. Innimellom har det vært noen studenter som hospiterer ved Universitetet på Svalbard Arktisk teknologi. Så vidt Irene vet er det kun to andre arkitekter der. Den ene er plansjef i Lokalstyret (Longyearbyens administrasjonsorgan) og den andre er viseadministrerende direktør i Store Norske Spitsbergen Kulkompani.

By i sterk vekst
Longyearbyen er en by i sterk vekst. Det er et meget sterkt press på boligmarkedet. Utbygging skjer litt i hytt og gevær og med en smule vill-vest holdning, men det finnes håp. Store Norske Spitsbergen Kulkompani har vært premissleverandører for det meste av byens utvikling etter 2. verdenskrig og frem til slutten på 90-tallet gjennom aktiv bruk av arkitekter som byplanleggere. Nylig var de byggherre for en bolig i massivt tre tegnet av arkitektkontoret Brendeland & Kristoffersen. Irene er veldig spent på hvordan det fungerer med massivt tre så langt nord. Det er et flott materiale og det blir interessant å se hvordan det reagerer i et så tørt klima.

Valget falt på ArchiCAD
Irene syns ArchiCAD er et effektivt tegneprogram hvor man kan hente ut mange opplysninger og forskjellig type tegninger for ulike behov. I tillegg er det praktisk å kunne konvertere til andre formater. Takket være et så godt grunnkurs er det ganske greit å bruke programmet. Kurset var veldig nyttig og ga mange tips til effektiv tegningsprosess. Uansett er alt er ganske ferskt ennå, så det blir litt fikling og temperamentsutbrudd innimellom.

 

ArchiCAD

Kontakt oss

Copyright © 2019 Graphisoft NO. All rights reserved

Developed by sommersethdesign.no / powered by wordpress.org

MENU

Vi bruker cookies for å analysere bruksmønstre og gi deg en bedre brukeropplevelse på nettsiden vår. Du er helt anonym, fram til du eventuelt fyller ut et kontaktskjema. Da vil din e-postadresse lagres for å utføre det du ber oss om. Les mer i vår personvernerklæring